Dyrektor Zarządzający KRSiO w zarządzie EHPM- Dyrektor Kinga Wójcicka-Świderska w Zarządzie EHPM ...Czytaj dalej
Miło nam poinformować, że mamy nowego członka wspi- Natur Produkt Zdrovit Sp. z o. o. ...Czytaj dalej
serwis specjalny zakładka POLSKA/OPINIE/EUROPA- W serwisie specjalnym ...Czytaj dalej

Krajowa Rada Suplementów i Odżywek
czwartek 19 marca o godz. 10.00 w kawiarni „DoWoli & Bistro Cafe"
przy ul. Chłodnej 2/19 w Warszawie

"Piękni na wiosnę - czyli zdrowo i sportowo"
- Dr n. med. Renata Jurgiel - doktor kardiologii, specjalista II stopnia chorób wewnętrznych,z 10 letnim doświadczeniem w pracy na Oddziale Intensywnej Opieki Kardiologicznej, uznana edukatorka i wykładowca Centrum Rozwoju Wellness. Organizatorka i wykładowca podczas kursów, szkoleń i warsztatów w zakresie zbilansowanego odżywiania oraz zastosowania naturalnej suplementacji diety w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych. Prowadzi praktykę doradczą w zakresie zdrowego i skutecznego odchudzania przy wykorzystaniu nowoczesnych osiągnięć dietetyki i odżywiania funkcjonalnego, założycielka Centrum Odchudzania i Zdrowego Odżywiania.
- Dr n. zdr. inż. Krzysztof Durkalec- Michalski -Adiunkt w Zakładzie Dietetyki, w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i dietetyk przy Polskim Związku Zapaśniczym, współpracujący z zawodnikami wyczynowymi wielu dyscyplin sportu. Autor licznych międzynarodowych i krajowych wystąpień konferencyjnych oraz publikacji, dotyczących m.in. dietetyki i jej związku ze stanem odżywienia i zdrowiem, a także wydolnością fizyczną i zdolnościami wysiłkowymi w sporcie. Prowadzi liczne szkolenia i warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia i suplementacji. Laureat I miejsca w Konkursie Krajowej Rady Suplementów i Odżywek na najlepszą pracę doktorską, dotyczącą suplementów diety i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Od wielu lat czynnie uprawia sport m.in. sporty walki i sporty siłowe, a także pływanie i narciarstwo.
- Prezes Anna Janczewska Radwan - Minister ds. Systemu Ochrony Zdrowia Gospodarczego Gabinetu Cieni BCC, Wiceprezes Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Wyrobów Medycznych POLMED , Prezes Firmy MEDIM Sp z o.o.
moderator dyskusji
Katarzyna Wójcicka- Przewodnicząca Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, uczestniczka wielu debat nt znaczenia suplementacji dietetycznej we współczesnym żywieniu, tłumacz i wydawca książki Prof. Valentina Fustera „Maleńka nauka o zdrowiu", uczącej maluchy zdrowych nawyków żywieniowych.
Tylko świadome kształtowanie swoich nawyków i codziennych przyzwyczajeń daje dobre rezultaty. Zamiłowanie do aktywności fizycznej bez świadomego podejścia do właściwego żywienia nie prowadzi do zdrowia. Wyczynowi sportowcy często sięgają po żywność wysoko przetworzoną typu fast food, prędzej czy później, kończy się obniżeniem formy i gorszymi rezultatami, a także zwiększeniem ryzyka kontuzji i innych zaburzeń standu zdrowia.
Dobra forma, piękna sylwetka, korzystny wygląd wiążą się z więc z aktywnością fizyczną, zdrową, zbilansowaną dietą oraz z właściwą dozą wypoczynku i relaksu.
Aktywność fizyczna, zdaniem eksperta z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Dr Krzysztofa Durkalec-Michalskiego, nie musi być wyczynem. Warto kontrolować intensywność wysiłku, mierząc częstość skurczów serca m.in. za pomocą pulsometrów i dostosować jej specyfikę do własnych możliwości, które powinny się zwiększać stopniowo. Pozwala to także na monitorowanie treningu i prowadzenie wysiłku zgodnie z przyjętymi założeniami w kierunku redukcji tkanki tłuszczowej lub wzrostu wydolności fizycznej.
W diecie, dobranej również pod względem kaloryczności, należy zbilansować niezbędne składniki odżywcze. W tej kwestii warto zwrócić się do specjalisty dietetyka- radziła Dr Renata Jurgiel- lekarz kardiolog i wykładowca w Centrum Rozwoju Wellness. Niektóre niedobory są dość powszechne. Tak jest np. z Witaminą D, której braki w organizmie wpływają na obniżenie odporności, zakłócenia w gospodarce wapniowej, problemy kardiologiczne i na podatność na choroby cywilizacyjne.
W dietach ubogokalorycznych uzupełnianie mikro- i makro- składników jest niezbędne. Właściwy dobór dedykowanych suplementów diety pozwala na utrzymanie ładnej skóry, włosów i paznokci. Warto też dietę uzupełnić o prebiotyki ( błonnik np. inulina) i probiotyki -dbając o prawidłową funkcję jelit. Brak właściwej mikroflory jelitowej może bowiem utrudniać odchudzanie i prowadzić do stanów zapalnych, alergii i chorób autoimmunologicznych.
Zamienniki posiłków, skomponowane na bazie np. białka serwatkowego, z prawidłowo sprofilowanym zestawem witamin i minerałów mogą stanowić uzupełnienie diet odchudzających i posiłków osób uprawiających sport- rekreacyjnie lub wyczynowo.
Wypoczynek (odpowiednia ilość snu), relaks (np. joga), kontrola nad stresem, przemyślana dieta a więc świadome budowanie własnej kondycji w oparciu o wiedzę (pozyskaną z zaufanych źródeł) to elementy sprzyjające utrzymaniu zdrowia nawet przez osoby, które pozycja zawodowa zmusza do codziennych, stresujących i intensywnych działań. Prezes Firmy MEDIM, Wiceprezes POLMEDU i Minister ds. Systemu Ochrony Zdrowia Gospodarczego Gabinetu Cieni BCC, Pani Anna Janczewska- Radwan mówiła o własnych doświadczeniach i edukacji pro zdrowotnej, której zasady wdraża na co dzień.