Dyrektor Zarządzający KRSiO w zarządzie EHPM
Dyrektor Kinga Wójcicka-Świderska w Zarządzie EHPM ...Czytaj dalej

Miło nam poinformować, że mamy nowego członka wspi
Natur Produkt Zdrovit Sp. z o. o. ...Czytaj dalej

serwis specjalny zakładka POLSKA/OPINIE/EUROPA
W serwisie specjalnym ...Czytaj dalej

 


Choroba wieńcowa, czyli choroba niedokrwienna serca, jest obecnie najczęściej występującą chorobą układu krwionośnego w populacji rozwiniętych społeczeństw całego świata. Stanowi też główną przyczynę zgonów wśród mężczyzn, a drugą po udarze mózgu wśród kobiet. Wśród osób do 40 roku życia większość zgonów przypada na mężczyzn, ale po już po 50 roku życia, różnica powoli zanika. Wynika to z faktu, iż póki kobieta jest w wieku rozrodczym ma estrogeny i progesteron, które tworzą naturalną barierę chroniącą serce, a po menopauzie już nie.

Zarówno u kobiet jak i mężczyzn najczęstszym powikłaniem choroby niedokrwiennej serca jest zawał i wylew. Jednak rok po przebytym zawale umiera więcej kobiet (38%) niż mężczyzn (25 %). Dodatkowymi schorzeniami częściej występującymi u kobiet są cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i hipercholesterolemia czyli tzw. choroby cywilizacyjne wynikające ze złej diety i braku ruchu. Niestety na prawidłowe odżywianie, dietę oraz odpowiednią suplementację kobiety zwracają uwagę dopiero po 25 roku życia lub później. Dla kobiet w okresie menopauzy producenci przygotowali specjalne wieloskładnikowe preparaty, które oprócz tego, że łagodzą jej objawy to zabezpieczają też kości i serce. W ostatnim czasie rynek tego typu produktów dla kobiet osiągną wartość 6,4 mld dolarów, co stanowi o 11% więcej niż w latach ubiegłych.

W związku ze zmianą stylu życia, w tym sposobu odżywiania olbrzymi potencjał rozwojowy tkwi w rynku soków, które uważane są za dogodną formę jedzenia owoców. Kobiety, które w aż w 75% gospodarstwach domowych decydują o zakupach coraz częściej wybierają soki. Jednak produkty te muszą być bardzo wysokiej jakości, ponieważ kobiety to świadomi i wymagający konsumenci.

W profilaktyce choroby niedokrwiennej serca godne polecenia są fitoestrogeny, czyli roślinne związki chemiczne wykazujące słabe działanie estrogenne. Należą do nich głównie izoflawonoidy (np. sojowe) i lignany (np. z siemienia lnianego, orzechów).
Fitoestrogeny łagodzą objawy występujące w okresie menopauzalnym związane z niedoborem estrogenów, takie jak uderzenia gorąca, zaburzenia snu, niepokój, zlewne poty, wzmożona nerwowość, zawroty i bóle głowy, a także zmiany zanikowe w obrębie narządu rodnego. Dane naukowe jednoznacznie sugerują korzystny wpływ diety bogatej w fitoestrogeny na zdrowie kobiety, jej wygląd, a przede wszystkim na udział fitoetrogenów w prewencji raka piersi oraz silne działanie antyoksydacyjne (np. lignany). Pomimo tych korzyści należy zachować zdrowy rozsądek, choć soja jest produktem naturalnym i może być ona używana przez kobiety przez długi okres czasu.

Podobnie jest z żurawiną, która od dawna stosowana była przez zielarzy do leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność organizmu. Potwierdziły to badania kliniczne prowadzone przez ostatnich dziesięć lat w Stanach Zjednoczonych. Udowodniły one korzystny efekt leczenia żurawiną nie tylko w zapaleniach dróg moczowych, ale i w miażdżycy.

Dziś kardiolodzy powszechnie akceptują kwasy omega-3 z oleju ryb, które zmniejszają ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o blisko 30 proc. Dalsze badania potwierdziły, że kobiety ciężarne jedzące dziennie jedno jajko wzbogacone DHA (kwasem dokozaheksaenowym - jeden z przedstawicieli omega-3) miały mniejsze komplikacje przy porodzie, a ich dzieci lepiej rozwijały się umysłowo. Ponadto tłuszcze rybie pomagają eliminować przygnębienie, brak energii, bezsenność oraz korzystnie wpływają na układ naczyniowy.

Warto zatem zwrócić uwagę na kupowane i spożywane przez nas produkty, które zapewnią nam nie tylko dłuższe życie, ale także lepsze samopoczucie na co dzień.

Szerzej na ten temat: Nutraceuticals Word , May 2006 r.

Dr Iwona Wrześniewska - Wal

 

 

moncler jacken