Dyrektor Zarządzający KRSiO w zarządzie EHPM- Dyrektor Kinga Wójcicka-Świderska w Zarządzie EHPM ...Czytaj dalej
Miło nam poinformować, że mamy nowego członka wspi- Natur Produkt Zdrovit Sp. z o. o. ...Czytaj dalej
serwis specjalny zakładka POLSKA/OPINIE/EUROPA- W serwisie specjalnym ...Czytaj dalej
Formy chemiczne składników mineralnych, które mogą być stosowane do produkcji suplementów diety1:
1. Wapń (mg)
Octan wapnia
L-askorbian wapnia
diglicynian wapnia
węglan wapnia
chlorek wapnia
cytrynian i jabłczan wapnia
sole wapniowe kwasu cytrynowego
glukonian wapnia
glicerofosforan wapnia
mleczan wapnia
pirogronian wapnia
sole wapniowe kwasu ortofosforowego
bursztynian wapnia
wodorotlenek wapnia
L-lizynian wapnia
jabłczan wapnia
tlenek wapnia
L-pidolan wapnia
L-treonian wapnia
siarczan wapnia
2. Magnez (mg)
octan magnezu
L-askorbinian magnezu
Diglicynian magnezu
węglan magnezu
chlorek magnezu
sole magnezowe kwasu cytrynowego
glukonian magnezu
glicerofosforan magnezu
sole magnezowe kwasu ortofosforowego
mleczan magnezu
L-lizynian magnezu
wodorotlenek magnezu
jabłczan magnezu
tlenek magnezu
L-pidolan magnezu
cytrynian magnezu-potasu
pirogronian magnezu
bursztynian magnezu
siarczan magnezu
taurynian magnezu
taurynian acetylu magnezu
3. Żelazo (mg)
węglan żelaza (II)
cytrynian żelaza (II)
cytrynian amonu-żelaza (III)
glukonian żelaza (II)
fumaran żelaza (II)
difosforan sodu-żelaza (III)
mleczan żelaza (II)
siarczan żelaza (II)
difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III))
cukrzan żelaza (III)
żelazo elementarne (karbonyl plus elektrolityczne plus zredukowane wodorem)
diglicynian żelaza (II)
L-pidolan żelaza (II)
fosforan żelaza (II)
taurynian żelaza (II)
4. Miedź (μg)
węglan miedzi (II)
cytrynian miedzi (II)
glukonian miedzi (II)
siarczan miedzi (II)
L-asparaginian miedzi
diglicynian miedzi
kompleks miedź-lizyna
tlenek miedzi (II)
5. Jod (μg)
jodek sodu
jodan sodu
jodek potasu
jodan potasu
6. Cynk (mg)
octan cynku
L-askorbinian cynku
L-asparaginian cynku
diglicynian cynku
chlorek cynku
cytrynian cynku
glukonian cynku
mleczan cynku
L-lizynian cynku
jabłczan cynku
siarczan mono-L-metioniny cynku
tlenek cynku
węglan cynku
L-pidolan cynku
pikolinian cynku
siarczan cynku
7. Mangan (mg)
Askorbinian manganu
L-asparaginian manganu
Diglicynian manganu
węglan manganu
chlorek manganu
cytrynian manganu
glukonian manganu
glicerofosforan manganu
pidolan manganu
siarczan manganu
8. Sód (mg)
diwęglan sodu
węglan sodu
chlorek sodu
cytrynian sodu
glukonian sodu
mleczan sodu
wodorotlenek sodu
sole sodowe kwasu ortofosforowego
borek sodu
9. Potas (mg)
diwęglan potasu
węglan potasu
chlorek potasu
cytrynian potasu
glukonian potasu
glicerofosforan potasu
mleczan potasu
wodorotlenek potasu
L-pidolan potasu
Jabłczan potasu
sole potasowe kwasu ortofosforowego
10. Selen (mg)
L-selenometionina
drożdże wzbogacone w selen
kwas selenowy (IV)
selenian (VI) sodu
wodoroselenian (IV) sodu
selenian (IV) sodu
11. Chrom (μg)
chlorek chromu (III)
trójwodny mleczan chromu (III)
azotan chromu
pikolinian chromu
siarczan chromu (III)
12. Molibden (μg)
molibdenian (VI) amonu
molibdenian (VI)potasu
molibdenian (VI) sodu
13. Fluorek (mg)
Fluorek wapnia
Fluorek potasu
Fluorek sodu
Monofluorofosforan sodu
14. Bor (mg)
kwas borowy
borek sodu
15. Krzem (mg)
kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną
ditlenek krzemu
Kwas krzemowy
Wykaz SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, których zawartość można podawać w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego, oraz ich zalecane dzienne spożycie ustalone do celów znakowania żywności2 (wartości odniesienia dla suplementów diety):
Składniki mineralne | Zalecane dzienne spożycie (RDA) |
Potas | 2000 mg |
Chlorek | 800 mg |
Wapń | 800 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnez | 375 mg |
Żelazo | 14 mg |
Cynk | 10 mg |
Miedź | 1 μg |
Mangan | 2 mg |
Fluorek | 3,5 mg |
Selen | 55 μg |
Chrom | 40 μg |
Molibden | 50 μg |
Jod | 150 μg |
1. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych Tekst mający znaczenie dla EOG (Dziennik Urzędowy L 314 , 01/12/2009 P. 0036 - 0042).
2. Dyrektywa Komisji 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. zmieniająca dyrektywę Rady 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia, współczynników przeliczeniowych energii oraz definicji (Tekst mający znaczenie dla EOG). Dziennik Urzędowy L 285 , 29/10/2008 P. 0009 - 0012