Dyrektor Zarządzający KRSiO w zarządzie EHPM- Dyrektor Kinga Wójcicka-Świderska w Zarządzie EHPM ...Czytaj dalej
Miło nam poinformować, że mamy nowego członka wspi- Natur Produkt Zdrovit Sp. z o. o. ...Czytaj dalej
serwis specjalny zakładka POLSKA/OPINIE/EUROPA- W serwisie specjalnym ...Czytaj dalej
Formy chemiczne witamin, które mogą być stosowane do produkcji suplementów diety1:
- Witamina A (μg):
retinol,
octan retinylu,
palmitynian retinylu,
beta-karoten; - Witamina D (μg):
Cholekalcyferol,
Ergokalcyferol; - Witamina E (mg):
D-alfa-tokoferol,
DL-alfa-tokoferol,
octan D-alfa-tokoferylu,
octan DL-alfa-tokoferylu,
bursztynian D-alfa-tokoferylu;
mieszane tokoferole2
mieszanina tokotrienolu i tokoferolu3 - Witamina K (μg):
filochinon (fitomenadion)
menachinon - Witamina C (mg):
kwas L-askorbinowy,
L-askorbinian sodu,
L-askorbinian wapnia,
L-askorbinian potasu,
6-palmitynian L-askorbylu.
L-askorbinian magnezu
L-askorbinian cynku - Tiamina(mg) (Witamina B1):
chlorowodorek tiaminy,
monoazotan tiaminy;
chlorek monofosforanu tiaminy
chlorek pirofosforanu tiaminy - Ryboflawina (mg)(Witamina B2):
Ryboflawina,
ryboflawiny 5'-fosforan sodu; - Niacyna (mg):
kwas nikotynowy
amid kwasu nikotynowego
heksanikotynian inozytolu - Kwas pantotenowy (mg):
D-pantotenian wapnia,
D-pantotenian sodu,
Deksapantenol
pantetyna - Witamina B6 (mg):
chlorowodorek pirydoksyny,
5'-fosforan pirydoksyny
5'-fosforan pirydoksalu - Kwas foliowy (μg):
kwas pteroilomonoglutaminowy
L-metylofolian wapnia - Witamina B12 (μg):
cyjanokobalamina,
hydroksykobalamina
5'-deoksyadenozylokobalamina
metylokobalamina - Biotyna (μg):
D-biotyna;
Wykaz WITAMIN, których zawartość można podawać w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego, oraz ich zalecane dzienne spożycie ustalone do celów znakowania żywności4 (wartości odniesienia dla suplementów diety)
Witaminy | Zalecane dzienne spożycie (RDA) |
Witamina A | 800 μg |
Witamina D | 5 μg |
Witamina E | 12 mg |
Witamina K | 75 μg |
Witamina C | 80 mg |
Tiamina | 1,1 mg |
Ryboflawina | 1,4 mg |
Niacyna | 16 mg |
Witamina B6 | 1,4 mg |
Kwas foliowy | 200 μg |
Witamina B12 | 2,5 μg |
Biotyna | 50 μg |
Kwas pantotenowy | 6 mg |
1. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych Tekst mający znaczenie dla EOG (Dziennik Urzędowy L 314 , 01/12/2009 P. 0036 - 0042).
2. Alfa-tokoferol < 20%, beta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50-70% oraz delta-tokoferol 10-30%.
3. Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:- 115 mg/g alfa-tocoferolu (co najmniej 101 mg/g),
- 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
- 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
- 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
- 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
- < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
- 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
- 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
4. Dyrektywa Komisji 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. zmieniająca dyrektywę Rady 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia, współczynników przeliczeniowych energii oraz definicji (Tekst mający znaczenie dla EOG). Dziennik Urzędowy L 285 , 29/10/2008 P. 0009 - 0012