Dyrektor Zarządzający KRSiO w zarządzie EHPM
Dyrektor Kinga Wójcicka-Świderska w Zarządzie EHPM ...Czytaj dalej

Miło nam poinformować, że mamy nowego członka wspi
Natur Produkt Zdrovit Sp. z o. o. ...Czytaj dalej

serwis specjalny zakładka POLSKA/OPINIE/EUROPA
W serwisie specjalnym ...Czytaj dalej

 


Mózg

Wahania nastroju oraz problemy pamięci są w pewnym wieku zjawiskiem naturalnym. Mogą jednak wiązać się z demencją, co w znacznym stopniu ogranicza niezależność człowieka.

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (2002 r.) bardzo ważne jest opóźnienie i zmniejszenie ryzyka upośledzenia funkcji poznawczych mózgu u starych osób. Kluczowym pytaniem jest: czy związana z wiekiem utrata funkcji mózgu może być odwracalna?  Czy można utrzymać poprawę poprzez odpowiednią dietę?.

Mózg przy całkowitej wadze zaledwie 1400 gram - co równa się dwóm procentom całkowitej wagi ciała - pochłania 25% dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych (głównie glukozy) oraz 20% wdychanego przez nas tlenu. Z powodu intensywnego metabolizmu nasz mózg ciągle potrzebuje witamin, minerałów, aminokwasów, glukozy i tlenu. Jednak z biegiem czasu w mózgu akumulują się produkty przemiany materii, co jest spowodowane małą ilością antyoksydantów i dużą ilością żelaza w diecie. W większych ilościach powstają wolne rodniki, które niszczą ściany komórkowe (zbudowane z lipidów) oraz DNA, powodując przedwczesne starzenie się mózgu, a także utratę pamięci, zmiany osobowości oraz zmiany związane ze starzeniem się całego organizmu.

Zdaniem naukowców można temu zapobiec stosując odpowiednią dietę, bogatą w kwas foliowy, ryboflawinę (witamina B2), kobalaminę (cyjanokobalamina, witamina B12), kwas askorbinowy (witamina C). Ważne jest również dostarczanie wraz z pożywieniem takich pierwiastków jak cynk i selen oraz aminokwasów jak L-cysteina oraz L-glutation. Te wszystkie składniki odżywcze mają zdolność neutralizowania skutków działania wolnych rodników.

Niedawno naukowcy zaobserwowali pozytywną korelację pomiędzy poziomem beta-karotenu (prekursorem witaminy A - retinolu), witaminy C a pamięcią. Odkryli również fakt, że witamina E, która jest rozpuszczalnym w tłuszczach antyoksydantem, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu sprawności neuronów i zapobieganiu ich utracie. W prowadzonych przez 12 miesięcy badaniach potwierdzono skuteczność stosowanej doustnie witaminy E (1000 mg/dziennie) oraz witaminy C (300 mg/dziennie). U starszych osób nastąpiła poprawa pamięci, nastroju, a nawet sprawności ruchowej.

Warto wiedzieć, że poza cholesterolem jest jeszcze inny czynnik ryzyka postawania miażdżycy - to homocysteina. Podwyższony poziom tego aminokwasu we krwi powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych, co wiąże się ze wzrostem ryzyka zawału serca i udaru mózgu. W związku z tym podstawowe pytanie brzmi: czy obniżenie poziomu homocysteiny we krwi zmniejszy prawdopodobieństwo tych chorób. Dobrą wiadomością jest fakt, że poziom homocysteiny może być regulowany przy pomocy diety. Istnieją trzy zasadnicze składniki odżywcze pomagające zmniejszyć nadmiar tego aminokwasu we krwi: kwas foliowy, pirydoksyna (witamina B6) oraz witamina B12, która występuje prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego jak mięso, drób, ryby i jajka, a także w zbożach. Stwierdzono również, że obniżenie poziomu kwasu foliowego i witaminy D może wpływać na obniżenie nastroju, a nawet być przyczyną depresji.

Dostarczając mózgowi niezbędnych aminokwasów, witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych zapewniamy warunki do wytworzenia odpowiednich ilości neuroprzekaźników. Aminokwas L-tyrozyna służy do syntezy neuroprzekaźników, noradrenaliny i dopaminy, które są konieczne dla uzyskania jasności i szybkości myślenia, funkcjonowania długotrwałej pamięci oraz poczucia równowagi. L-tryptofan, mózg wykorzystuje do wytwarzania innego neuroprzekaźnika, serotoniny, odpowiedzialnego za spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku i wywołującego sen. Natomiast lecytyna jest najlepszym źródłem choliny potrzebnej do powstania kolejnego z neuroprzekaźników - acetylocholiny. Niedobór choliny prowadzi do ospałości, demencji starczej i spadku zdolności zapamiętywania. Odkryli to naukowcy zajmujący się chorobą Alzheimera. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy. Można ją także kupić w aptece. Ponadto osoby chore na Alzheimera mają niski poziom kwasu foliowego i witaminy B12.

Dieta bogata w owoce i warzywa, zawierająca polifenole korzystnie wpływa na utrzymanie funkcji mózgu, a tym samym i pamięci. Potwierdzona w badaniach pozytywna reakcja na suplementację sugeruje, że osoby starsze mają niedobory witamin i składników mineralnych nawet, gdy ich poziomy we krwi są prawidłowe.

Źródło: Nutrition, Healthy Ageing and Public Policy, April 2007
Iwona Wrześniewska - Wal

moncler jacken