Dyrektor Zarządzający KRSiO w zarządzie EHPM- Dyrektor Kinga Wójcicka-Świderska w Zarządzie EHPM ...Czytaj dalej
Miło nam poinformować, że mamy nowego członka wspi- Natur Produkt Zdrovit Sp. z o. o. ...Czytaj dalej
serwis specjalny zakładka POLSKA/OPINIE/EUROPA- W serwisie specjalnym ...Czytaj dalej
Czosnek
1. Pochodzenie i występowanie
Pochodzi z Azji, ale obecnie uprawiany jest na całym świecie. Występuje aż w 600 odmianach. Jest rośliną dość wymagającą lubi żyzną glebę i miejsca dobrze nasłonecznione. Hodując go ogródkach musimy unikać nadmiernego podlewania. Kwitnie w połowie kwietnia a kolor kwiatów zależy od odmiany (żółte, różowe, białe itd.). Jeść możemy wszystko: liście, kwiaty i cebule. Wielkość i kolor cebuli zależy od gleby i klimatu. Czosnek pochodzący z Rumunii jest dość duży i ma czerwony kolor.
2. Historia
Właściwości czosnku doceniali już Starożytni Egipcjanie. Codzienną porcję czosnku otrzymywali robotnicy pracujący przy budowie piramid. Jeśli jej nie było, potrafili strajkować. Za czasów Tutenchamona czosnek był środkiem płatniczym. W egipskich manuskryptach zapisano recepty na 22 preparaty z czosnku. Historyk i pisarz rzymski Plinius Secundus zwany Starszym (23-79 n.e.) skatalogował aż 61 preparatów czosnkowych.
3. Właściwości
Nadzwyczajne właściwości czosnku polegają na tym, że zarówno leczy on jak i stymuluje odporność. Zawdzięcza to swojemu składowi. Świeże główki czosnku zawierają około 60% wody, 32% węglowodanów i 6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C, nieco mniej witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Jednak najważniejsza jest allicyna lotna substancja nadająca zapach i zarazem działająca przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Allicyna i trójsiarczek dwuallilu, który również występuje w czosnku, ma tak silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, że ujawnia się ono nawet w rozcieńczeniach typu 1:25000. W badaniach in vitro (na płytkach laboratoryjnych) czosnek działa silnie na E. coli (pałeczkę okrężnicy), gronkowca i grzyby z gatunku C. albicans. Nie działa na Pseudomonas aeuroginosa (pałeczkę ropy błękitnej). Zatem nie ujmując mu zalet należy podkreślić, że nie jest to panaceum na wszystkie bakterie, wirusy i grzyby.
Niedawno stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Trwają badania nad jego działaniem przeciwnowotworowym, a pierwsze wyniki pokazują, iż wpływ na to działanie ma kilka składników czosnku, nie tylko sama allicyna.
4. Jak spożywać ?
Czosnek najlepiej spożywać w postaci świeżej, rozdrobnionej miazgi, w ciągu 10 minut od rozgniecenia, bo inaczej traci swoje właściwości. Część swoich właściwości traci również przy gotowaniu (w temperaturze 60 stopni). W sałatkach nie należy go łączyć z substancjami kwaśnymi (np. cytryna, ocet), ponieważ w kwaśnym pH (ok. 3,5) traci swoje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Dla tych którzy nie mogą jeść świeżego dostępne są na rynku preparaty zawierające bezzapachowy wyciąg z czosnku w kapsułkach, których zażywanie nie wiąże się z powstawaniem nieprzyjemnego oddechu czy dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, jakie towarzyszyć mogą spożyciu czosnku świeżego.
Źródło: Wykład dr hab. Wandy Karwowskiej z SGGW: Dlaczego należy jeść czosnek ?, Wszechnica Żywieniowa, 17 październik 2007 r.
Iwona Wrześniewska - Wal